Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att privata, ideella och offentliga aktörer utvecklar ett område utifrån en strategi de tillsammans tagit fram. Med utvecklingsstrategin följer även en budget. Från den kan boende och verksamma i området söka pengar för att genomföra projekt som bidrar till att uppfylla målen i utvecklingsstrategin. Pengarna kommer från EU och staten men även från kommuner och ibland regioner.
Projekten kan exempelvis handla om gemensam marknadsföring av områdets turismföretag, logistiklösningar för lokala livsmedelsproducenter eller fritidsaktiviteter för unga. På sidan Projektexempel hittar du artiklar om några projekt.
Mer information om Leader och hur du söker ett projekt hittar du på Jordbruksverkets webbplats.
TILL JORDBRUKSVERKETS WEBB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Inom Leader i Sverige finns ett växande fokus på hållbar utveckling och Leader Upplandsbygd ligger i framkant med sitt arbete. I länkarna nedan finns en podd och en artikel om deras arbete.
#171 När hållbar omställning genomsyrar allt - Leader Upplandsbygd i framkant
Hållbarhet som gör skillnad på riktigt - så gjorde Upplandsbygd
I programperioden 2023-2027 finns ett ännu tydligare fokus på resultat och effekter inom Leader. Så hur kan LAG, leaderkontor och stödsökande arbeta för att öka de hållbara effekterna i projekten? Lyssna på webbinariet i klippet till vänster!
Fem leaderområden har tillsammans med Högskolan Halmstad i samarbets-projektet Lärande och innovation tagit fram en modell för hur projekt ska leda till långsiktiga effekter. De har nu sammanfattat slutsatserna i en film.
Vad är det som gör leadermetoden till ett bra verktyg för lokal utveckling? I den här filmen möter vi olika projekt som gjort skillnad genom Leader.
Leadermetoden är ett sätt att arbeta med lokal utveckling. Metoden bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. I den här filmen får du veta mer om metoden.