Hur jordbrukets kunskaps- och innovationssystem (AKIS) kan fungera och vad du behöver veta för att vara med i utvecklingen av lantbruket är viktigt. Sveriges första workshop inom AKIS Academy är nu genomförd och det är Jennie Cederholm Björklund som är coach för AKIS i Sverige. Så hur gick det?
– Det gick riktigt bra och var uppskattat av deltagarna, som för övrigt var väldigt engagerade och intresserade av att lära. Alla hade gått igenom digitala utbildningsmoduler innan som diskuterades i workshopen, om hur vi kan använda systemperspektiv för att förstå komplexa problem. De fick även öva praktiskt på att kartlägga AKIS-aktörer utifrån olika perspektiv och med olika avgränsningar. Att både få teori om ämnet, och att praktiskt öva på användandet var extra uppskattat.
Runt om i EU:s alla länder pågår under hösten utbildningar av olika AKIS-aktörer för att höja kunskapsnivån. Vilka delar är viktigast?
– Under hösten utbildas i de första utbildningsmodulerna, som fokuserar på att grundläggande förstå systemperspektiv, alltså hur man kan använda olika metoder för att förstå komplexa problem. Att arbeta med systemsyn kan göra att man vill greppa över allt, och då är det viktigt att fundera igenom hur man vill och bör avgränsa för att göra bäst nytta, och för att inte dubbelarbeta med annat som andra gör. Till våren kommer nästa omgång som ska hjälpa oss fördjupa kunskapen om AKIS på olika sätt.
Vad är kanske svårast att förstå?
– Systemsyn är inte enkelt att förstå. Man kan säga att det innebär att man är en del av något annat och att mycket annat påverkar det vi gör – antingen vi vill eller ej. Och det är ingen som kan bestämma över system – utan vi alla behöver hjälpas åt att utveckla det vi är bra på, men att koordinera och kommunicera vårt arbete, så helheten blir bra och största nytta skapas för lantbruksföretagen.
– Ett exempel på system som kan vara lättare att förstå är kroppen. Där arbetar olika organ och delar tillsammans för att få kroppen att fungera så bra som möjligt. Systemsyn är användbart inom alla möjliga områden där man vill förstå helhet och komplexitet – inte bara inom lantbruk.
Vilket resultat hoppas du på om fler går utbildningen?
– Inom organisationer som arbetar med att utveckla kunskap och innovation till nytta för lantbruket, arbetar många specialister. De är ofta oerhört duktiga inom sina specifika men avgränsade ämnesområden. Att vi har väldigt många aktörer som vill hjälpa och utveckla lantbruket, alltså AKIS i Sverige, ser jag som en stor möjlighet.
– Men vi måste lära oss att se och förstå att andra perspektiv påverkar det vi gör, de råd vi ger, den kunskap vi tar fram och så vidare.
– En brist i Sveriges AKIS är att vi arbetar och tänker för mycket i stuprör, och jag hoppas att utbildningen resulterar i ökad systemsyn, samarbeten och koordinering av allt bra vi gör. Jag vill också tillägga att vi inte är ensamma om att ha behov av AKIS-utbildning, och att det är därför denna utbildning görs gemensamt i alla EU-länder.
1. Gå till akisconnect.eu/training-materials Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2. Klicka på Access Module (lila rutan i respektive modul). Obs! Texten på förstasidan är på engelska. När du klickat på Access Module väljer du språk.
3. Välj svenska och påbörja utbildningen
4. Gå igenom modul 1 och 2
– När du genomgått de två modulerna har du även möjlighet att vara med i en workshop. Maila mig om du är intresserad av att medverka, så samlar jag ihop intresseanmälningar och arrangerar workshop, säger Jennie Cederholm Björklund.
Publicerades