Landsbygdsnätverket

Innovativ brunnsmarkering. Foto: Owe Johansson.

Innovativ markering av åkerbrunnar

Smarta brunnsmarkeringar spar miljö, tid och pengar.

Innovationsprojektet ”Brunnsmarkering för att förhindra påkörning samt negativ miljöpåverkan” syftar till att märka ut brunnar i åkermark och diken, så att de syns tydligt för traktorförare..

- Det small till i mitt huvud när jag körde på brunnar med tröskan tre gånger på samma år, berättar projektledare Owe Johansson, Raggården i Vara.

– Får du liggsäd, så lägger det sig över brunnen och då ser du den inte. Man behöver bli uppmärksam på brunnarna, de kan också bli helt igenväxta av ogräs. Kör du sönder knivfästet på tröskan så ska du reparera det. Står du still med en stor tröska i två dagar, så har du missat att skörda upp till 600 ton spannmål. Det kan ge högre vattenhalt och ökade torkningskostnader.

Foto: Owe Johansson

Patent på brunnsmarkering

Owe har fått ett patent som omfattar hela Europa på sin brunnsmarkering. Det innovativa är enkelheten och hållbarheten. Ett fäste monteras på brunnen på bara en minut, endast med hjälp av en skiftnyckel.

Man skjuter brunnslocket åt sidan till hälften, och fäster en plåtprofil med fyra bultar på brunnskanten, och skjuter sedan tillbaka locket. Fästet håller en glasfiberpinne med flagga som klarar UV-ljus. Hela anordningen ska hålla i minst 20 år.

Undvika bekämpningsmedel nära brunnar

- Många sätter en pinne i stenarna runt brunnen, men den är vält året efter. Jag har själv testat det, men pinnarna bara försvinner eller lägger sig ned. Vår nya brunnsmarkering är ett sätt att minska kostnader och undvika att spruta bekämpningsmedel för nära brunnarna.

Tillverkningen av brunnsmarkeringarna sker i huvudsak lokalt i närheten av där Owe bor, och monteras av Owes företag.

- Vi förbereder nu en film som marknadsföring, och hoppas komma igång med försäljningen snart, avslutar Owe.

Text: Lisa Germundsson

FAKTA

Projekt: Brunnsmarkering för att förhindra påkörning samt negativ miljöpåverkan
Projektägare: Owe Johansson
Budget: 0,6 miljoner kronor
Kontakt: Owe Johansson, 070-8113265

Här kan du läsa mer om projekten: Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri
Här kan du läsa mer om andra EIP-projekt inom EU: Projects Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades