I dag bjuder vi på ett rykande färskt poddavsnitt - om svensk tång som mat för hälsa och klimat!
Tång – en råvara som inte bara kan förnya våra matvanor utan också bidra till en friskare planet. Fler svenska tångodlingar växer fram, och forskare, entreprenörer och politiker ser en enorm potential i algbaserade livsmedel. I länder som Japan och Korea är tång redan en självklarhet på matbordet, så kan det bli vardagsmat även här? Vad krävs för att göra havets superfood tillgänglig för alla och vem kommer odla den?
Lyssna på avsnittet i spelaren ovan, eller där du brukar lyssna på poddar.
Medverkande
Kajsa Olsson
Marknadschef på Nordic Seafarm som jobbar nära forskningen med innovativa metoder för att odla tång i stor skala i havet.
Trygve Halvard Zierul
Medgrundare och kommersiell, teknisk och operationellt ansvarig på KOASTAL som har tångodlingar längs svenska Västkusten där de hjälper fiskare att komma igång med tångodling, enligt en typ av franchisemodell.
Cajsa Torell
VD för Kobb som dels odlar tång och dels utvecklar och producerar nya, innovativa och ätbara tångprodukter.
Fler avsnitt av podden Landet finns här. Välj kategorin "fiske och vattenbruk" om du vill sortera ut avsnitt som handlar om sjömat.
Sjömatens julkalender är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet Västra, Sjömatsfrämjandet, Blå mat och Landsbygdsnätverket.
Publicerades