I leaderprojektet SAVED blir räddad mat omhändertagen och tillagad av människor i utanförskap. Genom projektet i skånska Staffanstorp har matsvinnet minskat samtidigt som deltagarna har fått sysselsättning och en möjlighet att komma in i samhället.
Maggie Nath började för flera år sedan fundera på det stora matsvinnet i samhället och om inte räddad mat kunde bli basen i någon form av socialt företagande eller engagemang. De första tankarna har nu – flera år senare – blivit verklighet genom projektet SAVED, ett leaderprojekt ägt av Centrumkyrkan i Staffanstorp och Medborgarskolan.
Den beviljade ansökan hos Leader Lundaland gav projektet två miljoner kronor och en möjlighet att växla upp, men det var farligt nära att ansökan aldrig hade skickats in.
– Vi drog igång i mindre skala och jag funderade på om leader kunde vara en väg framåt, men när jag såg ansökan så gav jag upp. Det var så många frågor och så komplicerat, berättar projektledare Maggie Nath.
Men så stötte hon 2019 ihop med Lundalands verksamhetsledare Yvette Bårring som kunde förklara att leaderkontoret fanns där för att hjälpa till – som bollplank och rådgivare och med att skriva själva ansökan.
– Det var otroligt bra, allt blev plötsligt så enkelt. De var tillgängliga och hjälpsamma och helt plötsligt blev det vårt gemensamma projekt. De blev engagerade och fick en förståelse för mig och projektet och vad vi ville uppnå. Det var en fantastisk känsla, berättar Maggie Nath.
I projektet har SAVED byggt upp ett nätverk med lokala matleverantörer – från större grossister och butikskedjor till mindre odlare, kaféer och bagerier. Det kan vara varor med kort datum eller skadade förpackningar och råvarorna levereras till SAVED:s samlingslokal i Staffanstorp. Där jobbar idag runt åtta personer med att tillaga rätter som sedan erbjuds allmänheten som i sin tur donerar pengar som går till utsatta i närområdet.
– Effekten vi uppnår är dubbel. Vi minskar matsvinnet och samtidigt ger vi människor en chans att hitta tillbaka till arbetslivet. Alla som jobbar hos oss har tidigare varit långt ifrån arbetsmarknaden, berättar Maggie Nath.
Att verksamheten har både sociala och miljömässiga vinster är en av anledningarna till att Yvette Bårring, verksamhetsledare för Leader Lundabygden, omedelbart blev förtjust i projektet SAVED.
– Att man jobbar med människor långt ifrån arbetslivet och att man inbegriper mat och förädling ser vi som mycket positivt. Vi lever ju mitt i en jordbruksbygd. Kombinationen att rädda mat och att rädda människor är innovativ, unik och framåtskridande.
– Vi ser redan nu att folk faktiskt kommer vidare till jobb eller utbildning. Det är fantastiskt att se hur människor växer när de ges en uppgift. Samtidigt visar projektet att det inte behöver vara någon stor aktör som står bakom. Det borde kunna sporra andra att våga ta steget, säger Yvette Bårring.
Leaderområde: Leader Lundaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projektägare: Centrumkyrkan
Kontaktperson: Maggie Nath, maggie.nath@gmail.com
Projektperiod: 2019-06-20– 2022-06-30
Beviljad EU-medel ur: Socialfonden
Fler projekt med liknande tema:
I Leader Söderslätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns projektet Odla utan gränser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Publicerades