Landsbygdsnätverket

Rubinola på träd. Foto: Johan Ascard.

Innovativa drycker med frukt och bär

Nya projekt utvecklar mousserande vin och juice av frukt och bär från Sverige.

- Just idag står vi faktiskt och tappar vin! Det känns jätteroligt. Nu ska de ligga i ett halvår innan de är färdiga, så det är en lång process på så sätt, säger Sara Byström, projektledare på Hushållningssällskapet i Norrbotten.

Innovationsprojektet går ut på att tillverka mousserande vin av svarta vinbär enligt champagnemetoden. Målet är att förbättra lönsamheten för svarta vinbärsodlare i Norrbotten och Västerbotten genom att utveckla en produkt med högt förädlingsvärde.

Alla steg i processen i Öjebyn

- Vi började redan 2017, innan EIP-projektet kommit igång formellt. Vi gjorde den första jäsningen i Öjebyn och sen gjordes andra steget med jäsning på flaska i Danmark, där det fanns utrustning och kunskap. Nu har vi köpt in utrustning till Öjebyn och lärt oss processen, så nu kan vi göra alla stegen här, berättar Sara.

Snart ska 2018 och 2019 års skörd tappas på flaskor och jäsas till vin i Öjebyn.

- Vi använder samma sort av svarta vinbär, och det ska bli spännande att se om smaken skiljer något mellan åren. Vi provsmakade bären som var odlade på två olika ställen, Piteåtrakten och Överkalix, och de smakade olika! Därför har jag hållit isär de två nu, för att se om det blir någon skillnad på produkten. Så det är mycket sånt som vi har kvar att testa och utröna, säger Sara.

Olika intressenter inför bolagsbildning

Projektet har arrangerat provsmakningar med munskänkar och smakpaneler. Tillsammans med odlare och andra intressenter pågår förberedelser för bolagsbildning och en fortsättning efter EIP-projektets slut.

- Vi har överlag fått mycket positiv respons från provsmakningar, och en del vi ska lära oss av och ändra. Några vill köpa det direkt! Vi inser att det är en jättelång väg att komma in på Systembolaget, men det känns positivt, avslutar Sara.

Ytterligare två projekt har fått EIP-medel med koppling till frukt- och bärodling och att göra drycker av det.

Fler projekt inom hållbar förädling

Projektet ”Konkurrenskraftig och i alla avseenden hållbar förädling av frukter och bär från råvara till förpackad dryck” syftar till att ta fram en småskalig utrustning med hög grad av automatisering för att framställa juice och puré från frukt, bär och rotfrukter.

Ett projekt syftar till att utveckla nya och innovativa odlingsmetoder för högproduktiv odling av äpple i nordliga klimat. Målet är att anlägga 10 hektar äppelodling för att skapa nya ekonomiska möjligheter, bättre konkurrenskraft och långsiktig hållbarhet för befintligt och nytt jord- och trädgårdsbruk.

Text: Lisa Germundsson

FAKTA

Projekt: Arctic Winery - tillverkning av mousserande fruktvin med champagnemetoden och svarta vinbär som bas
Projektägare: Hushållningssällskapet i Norrbotten-Västerbotten
Budget: 2,9 miljoner kronor
Kontakt: Sara Byström, 070-1076687
Beviljad EU-medel från: Landsbygdsfonden - EIP

Projekt: Konkurrenskraftig och i alla avseenden hållbar förädling av frukter och bär från råvara till förpackad dryck
Projektägare: Innovativa Drycker Balsgård AB
Budget: 19,2 miljoner kronor
Kontakt: Kent Vedefors, 076-3911519
Beviljad EU-medel från: Landsbygdsfonden - EIP

Projekt: Commercial productive apple growing in a northern climate – innovation for new climate resilient agriculture in northern Europe – om högproduktiv odling av äpple i nordliga klimat
Projektägare: Brännland Cider AB
Budget: 7,3 miljoner kronor
Kontakt: Andreas Sundgren, 0703-458595
Beviljad EU-medel från: Landsbygdsfonden - EIP

Här kan du läsa mer om projekten: Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri
Här kan du läsa mer om andra EIP-projekt inom EU: Projects Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerades