Landsbygdsnätverket

Bra mat för alla - livsviktig kunskap om specialkoster

I detta webbinarium får du grundläggande kunskaper i ämnet födoämnesöverkänslighet. Webbinariet genomfördes i samarbete med Måltid Sverige och Skolmatsakademin i Västra Götaland.

Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi? Och mellan glutenintolerans och sädesslagsallergi? Föreläser gör Andrea Mikkelsen, dietist och medicine doktor. Andrea är specialist inom barnhälsovård och födoämnesöverkänslighet hos barn.

Efteråt förs ett samtal med Lina Andersson Fasth från Skolmatsakademin/RISE. 

Andrea Mikkelsen är dietist och medicine doktor. Hon är legitimerad dietist sedan 1994 och arbetar sedan dess på barnmedicin i primärvården (inklusive barnhälsovård), disputerade 2014 med en avhandling om mat för spädbarn samt komjölksproteinallergi bland barn, och hur det påverkar familjen. Sedan dess har hon fortsatt arbeta på barnmedicin och dessutom på FoU-centrum i Göteborg (Forsknings- och utvecklingsenheten för primärvård).

Lina Andersson Fasth är anställd på RISE och arbetar i huvudsak för Skolmatsakademin som projektledare för Väl godkänt för skolmåltiden. Utöver det håller hon utbildningar för Måltid Sverige och är involverad i RISE nya projekt Klimatklivet – kunskapsklivet för klimatsmarta måltider. Lina är utbildad lärare, kock och måltidspedagog.

Webbinariet från den 31 januari 2019 genomförs i samarbete med Måltid Sverige och Skolmatsakademin i Västra Götaland.

Mer information


Kontakta MATtanken om du vill ta del av presentationer och dokument från webbinariet: mattanken@jordbruksverket.se

Senast uppdaterad