Varifrån kommer maten i de offentliga köken? MATtanken har under lång tid arbetat för att det ska bli lättare att svara på denna fråga. Tillsammans med Kost & Näring har vi tagit fram denna policyskrift.
"Härifrån kommer maten" är en trepunktspolicy som MATtanken tagit fram tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling, för att definiera de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel.
Ladda ner vår skrift som pdf. Du kan också läsa innehållet direkt på denna sida.
Lika självklar som den frågan ter sig, lika svårt har de som arbetar med offentliga måltider ofta att ge tydliga svar. Det beror bland annat på bristande information i digitala system – och på förvirring kring begreppen som används.
Onödigt krångligt, tycker vi som planerar, köper in och lagar den offentliga maten. Därför presenterar vi en trepunkts-policy för att komma tillrätta med situationen.
Ju fler producenter, grossister och systemleverantörer som följer policyn, desto lättare blir det för oss att ge svar framöver, när matgäster, beslutsfattare och allmänhet ställer berättigade frågor om ursprunget på den mat vi serverar.
Sveriges offentliga måltidsverksamheter uppmanar och utmanar livsmedelsproducenter och grossister:
Senast uppdaterad