Landsbygdsnätverket
Bild från ett storkök. En kock har sopptallrikar framför sig på ett arbetsbord.

De offentliga måltiderna påverkas starkt av prishöjningarna på livsmedel

Det är kraftigt höjda priser som just nu drabbar de offentliga måltiderna och detta får direkta konsekvenser. – Vi har inlett arbetet med att göra en översyn för att parera för höjningarna. Nya rutiner införs inom flera områden, berättar Anna Cederberg, måltidschef i Lekebergs kommun.

– Offentliga kök kan förvänta sig stora ökade totalkostnader från maj. Dessutom kan det komma att aviseras ännu större ökningar framöver, beroende på hur till exempel kriget i Ukraina utvecklar sig, säger AnnaKarin Landin, matkonsult med Mellansverige som arbetsområde, vid Hushållningssällskapet.

I sin vardag möter AnnaKarin såväl livsmedelsproducenter som personer verksamma i olika måltidsorganisationer och får del av vittnesmål om de utmaningar man står inför. Kycklingproducenten som inte vet om hen har råd att sätta in några kycklingar i sin nya anläggning, eftersom fodret blivit så dyrt. Måltidsorganisationer som börjat se över salladsbufféer och menyer.

MATtanken tog kontakt med Anna Cederberg, måltidschef i Lekebergs kommun, för att få del av konkreta exempel på prishöjningar och få veta mer om vilka åtgärder som eventuellt är på gång.

Redan i början av året hade vi prisförändringar i vårt stora grossistavtal, motiverade av bland annat ökade energipriser och höjda priser på drivmedel. Det var dock en mix, med prishöjningar på några varor men sänkningar på andra. Den genomsnittliga ökningen på hela avtalet var 5,5 procent, berättar Anna Cederberg.

Stora höjningar i den nya prislistan

Nu har en ny prislista kommit. Den gäller från 2 maj. Anna nämner några exempel där det är stora förändringar.

Priset på innerfilé av kyckling ökar med 29,4 procent. Hönsfärs ökar med 26,6 procent. Flytande mjölkfritt margarin ökar med 64,5 procent. Ett annat exempel är potatis där kulpotatis sticker ut med en ökning på 59,7 procent.

Ännu har vi inte helhetsbilden över den totala ökningen på avtalet för oss, men vi ser som sagt var stora prisökningar på flera varor och varugrupper, fortsätter Anna som tycker att samarbetet med grossisten Menigo fungerar väl och att informationen om bakgrunden till prishöjningarna har varit god. Likväl är det stora utmaningar som väntar.

Nu måste vi se över vad vi kan göra. Klarar vi en budget i balans och att samtidigt servera bra måltider? säger Anna.

I Lekebergs kommun har Anna tillsammans med sina tre team-ledare börjat arbetet med att granska priserna som aviserats och göra en plan för hur kostnadsökningarna ska pareras. Anna ger några exempel på pågående förändringar.

Mer frysta råvaror och oftare gratänger och grytor

Under coronanpandemin införde vi portionsförpackningar för smör, och det fortsatte vi med även efteråt. Nu har vi tvingats säga stopp, skillnaden i pris är 60 kr per kilo. En annan förändring är att det framöver blir fisk 1 gång/vecka på matsedeln. Fram till nu har vi varannan vecka kunnat ha fisk 2 gånger. Flera gånger i månaden har vi hittills också köpt färsk fisk. Nu får vi bevaka detta. Om fryst fisk är billigare så behöver vi välja det. Vi ska också servera fiskgratäng oftare, då ingår såsen i gratängen och vi behöver göra mindre kalla såser. Det kommer även fler gryträtter på menyn.

– Även om vi behöver hålla nere kostnaderna så är det viktigt att alla val vi gör leder till att maten även framöver är energi- och näringsmässigt rätt för våra olika matgäster.

Ännu så länge sker samtalen om förändringarna på menyerna internt i måltidsorganisationen.

– Men jag har meddelat min chef och även politikerna, så att de vet vad vi har för utmaningar framöver i vår verksamhet. De har tyckt att det är bra att vi håller dem informerade. Om det blir större förändringar i utbudet blir det också viktigt att framåt informera elev och vårdnadshavare om varför vi gör olika åtgärder, säger Anna.

Vad ser ni för risker på kort och lång sikt?

– Vi måste säkerställa att vi inte tappar bort något, när priserna återgår till mer vanliga prisnivåer. Så snart som möjligt vill vi återinföra sådant som vi är otroligt stolta över att kunna servera, som färsk fisk istället för fryst, och kycklingfilé istället för gryta, säger Anna Cederberg och tillägger att måltidsorganisationen i Lekeberg lyckades hålla måltidsbudgeten i balans under första delen av året, men hur kommer det se ut efter prishöjningen i maj? Och vad händer på längre sikt? Kommer kostnadsökningarna att plana ut framöver? Eller blir det flera prishöjningar?

AnnaKarin Landin fyller i:

– Vi behöver hjälpa varandra att hitta smarta vägar att hantera detta, det är inget som någon enskild kan lösa utan vi måste hjälpas åt. Den offentliga maten är så otroligt viktig för många människor. Det finns barn som inte skulle få ordentlig mat om inte den offentliga maten fanns. Vad händer om vi nu måste nagga på kvaliteten? När menyerna blir mer torftiga och enformiga, då drabbas matgästen. Det finns en risk att mindre mat hamnar i magen, med minskad ork och sämre prestationer som följd.

Mer information

Lekebergs kommun har cirka 8 600 invånare och varje år köper kommunen livsmedel för cirka 6,8 miljoner kronor till de offentliga måltiderna.

Kontaktperson: Måltidschef Anna Cederberg,
e-post: anna.cederberg@lekeberg.se

Hushållningssällskapet består av 15 Hushållningssällskap i landet som arbetar med landsbygdens utveckling efter regionala förutsättningar och utmaningar. Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat – och erbjuder rådgivning.

Kontaktperson:
Matkonsult AnnaKarin Landin,
e-post: annakarin.landin@hushallningssallskapet.se

Studio MATtanken lyfter kostnadsökningarna

I Studio MATtanken den 29 april kl. 8.30-9.30 kommer vi att fördjupa oss i frågan om kostnadsökningar och ta del av olika perspektiv.

Medverkar i studiosamtalet gör Christina Nordin, generaldirektör, Jordbruksverket; Michael Bengtsson, chef för offentliga affärer, Menigo Foodsevice AB; och Wiveca Andreasson, försäljningschef, Atria. I studion medverkar även Lantbrukarnas riksförbund samt representanter från måltidsorganisationer.

Läs mer och ta del av möteslänken (Zoom) på www.mattanken.se/studio Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad