Collage av bilder från  Källör.

Biologisk mångfald, gröna näringar och beredskap – en vecka med bredd

SLU-studenterna Petra, Malin och Malva besökte Östhammar och Enköping under Landsbygdsveckan. Här berättar de om hur de upplevde aktiviteterna, där engagemanget för en levande landsbygd var tydligt.

På måndagskvällen arrangerade Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling tillsammans med Östhammars kommun ett samtal om landsbygds- och skärgårdsutveckling. Riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Moderaterna deltog och presenterade sina visioner för kommunens framtid.

Under evenemanget presenterades även projektet Pollinerarparken, en satsning på biologisk mångfald där en park anlagts vid societetshuset Källör i samarbete med flera aktörer.

Tre män står framför röd ladugårdsvägg.

Lärorikt möte med den gröna näringen

Tisdagen bjöd på ett studiebesök på Tjulsta gård i Enköping, där åttondeklassare fick en inblick i hur det är att arbeta inom den gröna näringen. Gården bedriver ekologisk produktion av dikor, grisar och växtodling. Besöket arrangerades av Enköpings kommun och LRF.

– Det är viktigt att unga får se hur mat produceras och vilka yrkesmöjligheter som finns inom jordbruket, sa en av arrangörerna.

Besökarna fick även smaka på lokalproducerad äppelmust från Säby Frukt, något som uppskattades stort.

Jordkällare och civilförsvar

Tisdagskvällen avslutades återigen i Östhammar, denna gång med ett tema som blickar både bakåt och framåt – jordkällare. En inspelad föreläsning om kallmurning visades, och en beskrivning om hantverkets betydelse.

Studieförbundet Vuxenskolan och Östhammars kommun berättade om sina planer på att erbjuda kurser i etablering och restaurering av jordkällare, som en del i ett stärkt civilförsvar.

– Jordkällare är inte bara kulturhistoria – de kan spela en viktig roll i vår beredskap.

/SLU-studenterna Petra, Malin och Malva

Publicerades